Extreme E: Race i Grønland sidst i august 2021


Extreme E får premiere i 2021

- Grønland er nr. 4 i kalenderen

Da organisationen bag den nye elektriske og ret ekstraordinære Extreme E løbsserie så småt begyndte at sætte handling bag ordene, lå det i luften, at det første løb ville finde sted i Grønland i 2021. Grønland ER i kalenderen i 2021, fornuftigt nok dog ikke som premiere destination, men først som det fjerde løb i den fem løb lange premiere sæson.


Af Søren Clauding - januar 2020


Grønland var ikke desto mindre den første destination, som kunne offentliggøres. Det engagement og den velvilje kan man være stolt af deroppe mod nord, for det er som altid en vanskelig opgave og et stort ansvar at være først. Til gengæld ville det have været lidt af en ekstraordinær stor opgave, at skulle afvikle det første race i januar måned, hvor vinterkulden er størst og forholdene vanskeligst. Og skal projektet med at sætte fokus på de klima-mæssigt mest udsatte naturområder i verden, er det dumt at lægge ud med noget, der kunne ende galt.

Den foreløbige kalenderen ser sådan ud:

22-23-24 Januar: Lac Rose, Dakar, Senegal
4-5-6 Marts: Sharaan, Al-‘Ula, Saudi Arabia
6-7-8 Maj: Kali Gandaki Valley, Mustang District, Nepal
27-28-29 August: Kangerlussuaq, Greenland
29-30-31 Oktober: Santarém, Pará, Brazil

Det er vigtigt at fastslå, inden kritiske røster begynder at overdøve mediebilledet, at hvert løb for det første afvikles indenfor et område på blot 10 kvadratkilometer og at hovedkvarteret befinder sig på et særligt miljøoptimeret skib ud for den destination, hvorpå løbene skal køres.

Formålet er, udover den sportslige udfordring, at rette verdens opmærksomhed ind på de truede områder og sætte projektørlys på, hvordan klimaforandringerne påvirker de pågældende områder, men ikke mindst, også at gøre det synligt, at elektriske køretøjer kan hjælpe med at beskytte Jordkloden. Der kan som sådan køres race uden at belaste klimaet og påvirke naturen i nævneværdig grad.

For at sikre, at dette sker, afvikles løbene for det første uden tilskuere, idet publikum skal findes bag TV- og andre skærme rundt om i verden, i princippet som trods alt de fleste er vant til at gøre i deres dagligdag. For det andet afvikles løbene i tæt samarbejde og i overensstemmelse med de lokale myndigheder og eksperter.

Kolossale kontraster

Kontrasterner er kolossale, fortæller Alejandro Agag, manden bag Formel E og initiativtageren til Extreme E:

"Vi var i Grønland for få måneder siden og annoncerede dér den første af de destinationer, vi besøger i 2021, og vi var vidne til hvordan indlandsisen smelter. Derpå var vi nogle tusinde kilometer mod syd på Senegals Atlanterhavskyst, hvor man er dybt urolig over, at stadig stigende havniveau bl.a. betyder, at mange mennesker må forlade deres bopæl og rykke ind i landet."