Korte "E-nyheder" december 2018

Tesla Model 3 nu i Danmark

Teslas længe ventede kompaktbil, Model 3, er nu i Danmark

I hvert fald i et enkelt eksemplar, som fra d. 7. december kunne ses i Teslas butik på Bredgade i København. Bilen kan bestilles nu og siden vil leverancerne begynde i februar over hele Europa. Der er tale om en mindre bil end de øvrige modeller i programmet, prisen står imidlertid lidt hen i det uvisse, indtil de danske politikere lægger sig fast på de afgørende afgiftsforhold. Tesla Model 3 kan køre 544 kilometer på en opladning (WLTP), forudsat man anskaffer den med det største batteri, som dog også gør den kompakte bil halvtung - ligesom tilfældet fortsat er for andre el-biler med stor rækkevidde. Men den bliver givetvis underholdende: 0-100 km/t på 3,7 sekunder og en topfart på 233 km/t.


Miljørigtig mobilitet inkludere ikke kun køretøjerne:

Subaru investerer i en renere fremtid

Som et led i at reducere sit udslip af kuldioxid med 30 procent i de kommende ti år bygger Subaru en solcellepark til transmissionsfabrikken i japanske Gunma, som forventes at være i fuld drift i marts 2020.

Solcelleparken skal bygges og drives af Japan Facility Solutions og vil kunne levere 5.000 MW på årsbasis. Ifølge beregninger fra Tepco (Tokyo Electric Power Company) vil det nye anlæg reducere Subaru-fabrikkens udslip af kuldioxid med 2.370 tons hvert år. Subaru reviderede sin miljøpolitik sidste år og slog fast, at fabrikkernes totale udslip globalt skal mindskes med 30 procent frem mod 2030. Initiativet med solcelleparken er det seneste resultat af koncernens engagement i det ambitiøse Tochigi Furusato Denki-program, som sigter imod, at energi skal være bæredygtig og ikke alene produceres af dem, der bruger den, men også på stedet, hvor den bruges.


KIA e-Niro kører 455 kilometer på en opladning

Al begyndelse er svær, øjensynlig også for de instanser, der tester biler efter den nye WLTP testprocedure. Konkret har det for KIA, som er aktuel med den nye helt elektriske udgave af Niro modelle, KIA e-Niro, betydet, at man ført oplyste for lang en rækkevidde. Det er dog ikke den helt store forskel, det handler om - 455 kilometer i stedet for 485 kilometer med den store 64 kWh batteripakke. Man er dog ærlig nok hos KIA til at oplyse om ændringerne, som vi gætter på også vil have betydning for Hyundai Kona electric, der i princippet er baseret på samme teknologi. Den danske KIA importøre forventer at lancere KIA e-Niro i Danmark i begyndelsen af 2019 – og forventer at priser og modelprogram er klar på den anden side af nytår.


Jaguar I-PACE: Årets Bil i Norge 

23. januar 2019 afgøres det, hvilken bil der bliver Årets Bil i Danmark 2019. Det er cirka halvanden måned senere end sædvanlig og hænger sammen med, at afsløringen finder sted i tilknytning til åbningen af en udstilling i København i anledning af 50-året for uddelingen af ærestitlen i Danmark. I Norge er det lidt anderledes, og i vores el-bil favoriserende nordiske broderland har man 4. december kåret Jaguar I-PACE til ”Årets Bil 2019 i Norge”. I alt er der solgt 3.150 Jaguar I-PACE i Norge – og næste år er det ambitionen at sælge endnu flere. Noget som kåringen kan være med til at få til at lykkes. I alt kører der år til dato 178.521 elbiler rundt i Norge. Alene indtil nu i år er der solgt knap 40.000 elbiler, hvilket giver en markedsandel på hele 29 procent for elbiler alene. Medregnes hybridbilerne, så er 60 procent af alle nye biler i Norge helt eller delvist elektrificeret.